Wat brengt 2025?

 

Dat voorspellingen voor een volgend beleggingsjaar nagenoeg kansloos zijn is algemeen bekend. De stemmingen op de beurs wisselen per dag en zelfs voor 1 dag is er geen peil op te trekken, laat staan dat er iets zinnigs te zeggen valt over het verloop van een heel jaar.

 

Precies hetzelfde geldt voor fondsen waar ik in mijn jonge jaren na een diepgaande studie naar het bepalen van het allerbeste fonds dan weloverwogen met enthousiast aan begon.  

Alleen de fondsen met de allerhoogste rating werden door mij aangeschaft zodat ik een collectie van uitsluitend toppers had. Sterker nog, zodra er een fonds verscheen met een nog hogere rating, werd die ogenblikkelijk bijgekocht! Ondanks de zorgvuldige samenstelling viel het al snel op dat de winst van het ene jaar het andere jaar weer voor een gedeelte verloren ging. Als je geschoren werd moest je vooral doodstil blijven zitten riepen de fondsbeheerders in koor. Had ik dat maar niet gedaan, want er kwam maar geen herstel en ik heb de hele bende met verlies verkocht. Dat was maar goed ook, want degenen die bleven zitten hadden nog 7 jaar nodig om op “gelijkgeld” te komen bleek later. Dit terwijl ik na 1½ jaar alle verloren geld weer terug had en toen pas echt aan de opbouw van kapitaal kon beginnen.

 

Enfin, goede raad is duur luidt het spreekwoord. Bij mij was het juist uitermate goedkoop want ik heb toen zelf iets nieuws verzonnen.

Terwijl iedereen krampachtig probeerde de juiste trend van de beurs te vinden (wat keer op keer mislukte) had ik al snel in de gaten dat je beter, met behulp van de mooiste uitvinding na het wiel (lees: opties op aandelen en vooral indexen) het omgekeerde kunt doen door volkomen trendneutraal te gaan beleggen. Je hoeft nergens op te wachten en kunt direct beginnen.

 

Eigenlijk ging dat vanaf dag 1 al goed, maar dat kreeg een boost toen ik een optie analyseprogrammaatje daarvoor ging aanschaffen. Dat is nu 26 jaar geleden en ik heb zonder onderbreking elk jaar daar een zeer mooie winst mee kunnen binnenhalen. Ergo, enkel en alleen door te erkennen dat je de trend van de beurs vooraf niet weet en zelfs met de modernste technieken zoalals alogoritmen en AI ook nooit zult weten), wordt er elk jaar zonder de trend te weten toch, jaar na jaar, een mooi stabiel rendement behaald.

 

Terugkomend op de boven dit artikel gestelde vraag durf ik, net als de voorgaande 26 jaar te beweren dat ook 2025 weer een uitstekend beleggingsjaar voor de 100% trendneutrale belegger zal gaan worden.

 

 

Jan Breestraat

Docent trendneutrale beurstechnieken

 

www.tarbo.nl                                                                                                22 november 2024  

 

 

Wat brengt 2024 ?

Bij het “trendneutrale”, “beursneutrale” of te wel het “marktneutrale” TARBO-systeem, wat ik ook wel het “koersneutrale” c.q. “beursneutrale” en/of soms simpelweg “beursonafhankelijk” heb horen noemen, is de beantwoording van de bovenstaande vraag wat gemakkelijker in te schatten dan bij de overige beleggingssystemen.

Het motto voor het TARBO-systeem is simpelweg: “Geen mening, wel winst! Dat is als sinds 1998 en dat zal zeer zeker ook weer voor het 2024 gelden. Het voordeel van géén mening is dat die dan ook niet fout kan zijn. Je deint gewoon mee op de golven van de beurs en stuurt bij zodra dat nodig is. Aan prognoses van dingen die toch niet prognosticeren zijn en aan analyses over wat niet te analyseren is kan worden voorbijgegaan, alleen het NU geldt. De beurs heeft immers altijd gelijk en is tevens uw eigen adviseur.

 

Op de beurs staan de stoplichten soms op oranje, rood of groen. Net als in Almelo is er volgens Herman Finkers dus altijd wat te doen. De vraag is echter wat je op de beurs moet doen om in plaats van verlies een serieus rendement te maken. Structureel winst maken is nog steeds voorbehouden aan een groep beleggers van 15 á 20% van het totale aantal. Dat is al tientallen decennia zo en het vreemde is dat ondanks de opkomst van algoritmen en andere nieuwe snufjes dat percentage niet of nauwelijks lijkt te wijzigen. Toepassing van AI (kunstmatige intelligentie), lijkt echter wel een kans te maken, maar dit systeem krijgt zijn input dan uit dezelfde bron waarvan is bewezen dat die voor 80% faalt.

Mocht er echt iets goeds uitkomen dan komt dat vanzelf wel bovendrijven. Ik zocht bij ChatGPT op de term “trendneutraal”, maar het resultaat was nogal teleurstellend. Er is dus nog een lange weg te gaan.

 

In het kader van “Never change a winning team” zal er aan het TARBO systeem zo weinig mogelijk veranderd worden.

 

Hoewel we, op het moment van schrijven, nog een maand te gaan hebben is het rendement met het TARBO-systeem voor het jaar 2023 nog niet bekend, maar is wel hoger dan de vorige jaren. Op het moment van schrijven zijn de prijzen van de indexopties vanwege de geringe beweeglihjkheid van de beurs erg laag.

 

Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat de stand van de AEX (binnen het TARBO- gebeuren), aan het eind van het jaar totaal niet van belang is. Het systeem huldigt namelijk, net als alle voorgaande jaren, de slogan: "Geen mening, wél winst". En dat gaat in 2023 zeker weer lukken!

Jan Breestraat -  Docent trendneutrale beurstechnieken  -    www.tarbo.nl   -  j.breestraat@chello.nl                        1 januari 2023                                                               

Wat brengt 2023 ?

Bij het “trendneutrale”, “beursneutrale” of te wel het “marktneutrale” TARBO-systeem, wat ik ook wel het “koersneutrale” c.q. “beursneutrale” en soms simpelweg “beursonafhankelijk” heb horen noemen, is dat het iets gemakkelijker in te schatten dan bij de overige beleggingssystemen.

Zo kon het gebeuren dat in 2008, toen de AEX 52% daalde een vermogensbeheerder met een rendement van min 50 % het “GOED” had gedaan. Want bij veel fondsen waren de verliezen groter dan min 50 %. (TARBO had in 2008 sowieso een rendement van plus 15%, maar terzijde.)

Het is min of meer normaal dat de prestaties van een systeem worden afgemeten aan de index van waarin de diverse transactie hebben plaatsgevonden. Bij TARBO is dat de AEX. Sinds kort worden door mij ook optiestrategieën op de SPX gedaan en is dat nu dus ook een benchmark.

De hoogte van het TARBO-rendement is sterk afhankelijk van hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Zelf vind ik het prettig om korte overzichtelijke perioden in de markt te zitten, zodanig dat er elke week toch wel weer iets expireert en je a.h.w. een regelmatige inkomstenstroom ziet ontstaan. Daarentegen heb ik ook cursisten die een voorkeur voor nog iets korter lopende strategieën hebben en bijvoorbeeld al een week voor de expiratie hun winst nemen om vervolgens weer een nieuwe strategie op te zetten. Dat kan natuurlijk ook. Deze aanpak is nogal persoonsafhankelijk. Het voordeel van een nieuwe strategie is dat de bandbreedte bij de opzet doorgaans aanzienlijk groter is en je minder snel behoeft in te grijpen. Bij zéér langlopende strategieën is het zelfs mogelijk dat de bandbreedte zo groot is dat je eigenlijk van een nagenoeg risicoloze positie kunt spreken. In een langere periode dient er wel een reservebedrag apart te worden gehouden voor het geval de volatiliteit ineens sterk op gaat lopen.

Wat bijvoorbeeld ook een goed bruikbaar uitgangspunt is geworden is om een langlopende rustige strategie te combineren met een kortlopende, d us snellere strategie en op voorhand een valbreker bij te plaatsen. Stijgt de beurs of blijft hij gelijk, dan ontstaat een mooi rendement vanwege de wegsmelting van de tijdswaarde. Daalt de beurs dan levert dat wat extra rendement op omdat de gekochte 'valbreker' dan in waarde stijgt.

Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat de stand van de AEX (binnen het TARBO- gebeuren), aan het eind van het jaar totaal niet van belang is. Het systeem huldigt namelijk, net als alle voorgaande jaren, de slogan: "Geen mening, wél winst". En dat gaat in 2023 zeker weer lukken!

Jan Breestraat -  Docent trendneutrale beurstechnieken  -    www.tarbo.nl   -  j.breestraat@chello.nl                        1 januari 2023                                                               

Wat brengt 2022 ?

Dat 2021 voor TARBO (in Euro’s uitgedrukt) een all time high te zien gaf is  overduidelijk. Dat is echter ook wel verklaarbaar aangezien er ook wat meer tijd in gestoken is. 

Of zo’n extreem goed resultaat ook in 2022 het geval zal zijn valt nog te bezien, maar gezien de mooie start zou dat zomaar kunnen. De moeilijkheid bij voorspellen is dat het helaas altijd over de toekomst gaat. Ik denk dat het in 2022 toch nog weer iets beter kan.

 

De coronacrisis genereert wegens het ontbreken van vakanties en andere tijdverslindende buitenactiviteiten extra tijd en overdenking c.q. inzicht in wat iemand als belegger zijnde niet kan, (voorspellen bijvoorbeeld) maar ook wat hij wel kan en dan is het alleen nog de kunst om het verschil goed te zien.

De verschillen zijn, o.a. dat als je niet uitblinkt in voorspellen en uitsluitend focust op het trendneutraal beleggen de handelsmogelijkheden recentelijk flink verbeterd zijn, waardoor bij een ongewijzigd beleid de winst in 2022 hoger zou moeten uitvallen.

 

Bij het TARBO-systeem staat VEILIGHEID (ver) boven de intentie om veel winst te maken. Zowel bij hele eenvoudige, als bij de wat ingewikkeldere ,strategieën wordt de bandbreedte altijd zo groot mogelijk gehouden.

Dat is al het geval bij de setup, maar geldt ook tijdens de gehele looptijd.

Deze bandbreedte ligt bij de setup dikwijls op 100 á 200 punten, waartussen de AEX zich vrijelijk mag bewegen.  We spreken dan niet over een jaar, maar over 1 á 2 weken.

 

Een groot voordeel is ook dat het gehele jaar door gelijksoortige strategieën worden gedaan en er niet steeds het wiel behoeft te worden uitgevonden.

De research is immers al gedaan en de spelregels zijn vooraf bekend.

De veiligheid die bij de set-up al ingebouwd is, wordt tijdens de looptijd ook, door de positie tijdig bij te stellen in stand gehouden. Doordat de strategieën steeds hetzelfde zijn, leert men zeer snel wanneer er enige bijsturing nodig is.

Het investeren van tijd is dan ook niet om weer de zoveelste nieuwe strategie uit te vinden, maar veel meer om bestaande (op zich al veilige strategieën) nog veiliger te maken en te houden. Na verloop van tijd ga je min of meer op de automatische piloot.

Dit voorkomt dat er in een reeks van winsten ineens een groot verlies tussendoor komt. Van groot belang is dat men niet na hoeft te denken hoe een dreigend gevaar kan worden afgewend.  Nadenken is prima, maar voordenken veel beter!

Een bijstelling is soms zo verrassend eenvoudig, dat men dat dikwijls compleet over het hoofd ziet.

 

De verdedigingstechnieken moeten als het waren al voorgekookt op de plank liggen. 

Al met al met al, het nieuwe beleggingsjaar 2022 zal wederom geschikt blijken om, ongeacht of de beurs zal stijgen of dalen, een gestaag en mooi rendement te behalen.

Het mooie van het TARBO-systeem is dat er een rendement van een héél goed beursjaar kan worden neergezet, ook wanneer de beurs, zoals in 2008 zo’n 52 % is gedaald!

 

Jan Breestraat -  Docent trendneutrale beurstechnieken  -    www.tarbo.nl   -  j.breestraat@chello.nl                        22 januari 2022